top of page
Søk

Konkurranseutsett ditt prosjekt, - men hvordan?

  • Forfatterens bilde: Tom Six
    Tom Six
  • 19. feb.
  • 3 min lesing

Når du skal igang med et prosjekt, så er det mye du må tenke på. En opplagt ting er selvsagt økonomien, men hvordan skal du gå frem for å få en riktig pris? I denne artikkel forteller vi deg litt om fremgangsmåte, og noen av de "feller" som du bør unngå når du konkurranse utsetter ditt prosjekt.


Mange velger den "enkle løsning", og benytter seg av en anbuds tjeneste for å få tilbud tilbud fra en antall aktører. Dette fordi det er enkelt og "gratis" å få et tilbud fra "utvalgte og kvalitets sikrede aktører" - i allefall om man skal tro anbuds tjenestene....

Hos Svelvikhus AS har vi sett litt nærmere på disse anbuds tjenestene, og hvilken konsekvens det har for deg å benytte disse.


Som tidligere nevnt, fremstår det ofte som at anbuds tjenesten er både enkel og gratis for for deg som forbruker deg. Men dessverre er virkeligheten en helt annen, - og i noen tilfeller svært kostbar for deg som velge å benytte anbuds tjenester til innhenting av tilbud.

Lengre nede i denne artikkel skal vi gi et typisk eksempel på hva det kan koste deg å benytte denne type tjeneste. Vi skal også gi deg et godt råd til hvordan du kan innhente en riktig pris uten fordyrende mellomledd som anbuds tjenestene i virkeligheten er.


Hva er en anbuds tjeneste, og hvordan fungerer det.


De fleste anbuds tjenester fungerer på den måte, at tilbydere (håndverker og andre tjeneste ytere) abonnerer på tjenesten for en sum for å kunne delta i konkurransen om ulike jobber. Prisen tilbyder betaler for denne tjenesten varierer fra tjeneste til tjeneste. I den "billige" ende av skalaen koster det typisk rundt kr 25.000,- pr år å være tilknyttet tjenesten. I den andre enden av skalaen kan det koste flere hundrede tusen kroner pr år.


Dette handler om anbuds tjenestens tilgang på potensielle kunder, eksponering osv.

I tillegg har de største aktørene innen anbuds tjenester et "provisjons gebyr". Dette ligger typisk på 2-7% av kontraktssummen i prosjektet som er formidlet av anbuds tjenesten.

For å sette dette i perspektiv, så vil eksempelvis et byggeprosjekt til kr 5.000.000,- koste deg kr 5.250.000,- om du benytter deg av en slik anbuds tjeneste som eksempelvis (og typisk) forlanger 5% av kontraktssum i provisjon.


Bakgrunnen for dette er, at tilbyder må regne inn provisjonen til anbuds tjenesten i sitt tilbud. Beløpet som regnes inn i prisen er det kun en som kan belastes, - det er deg som har anbuds konkurransen.

Hadde du tatt direkte kontakt med eksempelvis tre aktører, da ville disse trolig gitt deg en omtrentlig lik pris (om oppdraget er vel beskrevet). Tilbyderne ville ikke måtte regne inn provisjon til anbuds tjenesten, og dermed legge på et uønsket eller skjult tillegg i sin kalkulasjon.



Hvordan bør man innhente tilbud..


Innen de fleste fag har man bransje organisasjoner, sertifiseringer og kvalitetskontroll i en eller annen form.

I bygge bransjen kan man jo starte med å sjekke faglig forankring.... Har bedriften en faglig ledelse med fag eller svennebrev? Kanskje bedriften er en Mester bedrift, kan bedriften erklære ansvar i byggesaken, har bedriften annen relevant kompetanse som kan gjøre deg trygg på faglig en gjennomføring osv.

Den enkleste måte å finne ut dette på er, at etterspørre dokumentasjon på relevant utdanning, referanser osv. når du stiller vilkår i tilbuds underlaget - " relevant dokumentasjon for faglig forankring eller praksis erfaring skal vedlegges tilbud....".






oppdateres



Blandet er bra




Avslutt sterkt



Ikke glem.....



 
 
 

Commentaires


bottom of page